Sokolov zakázal používání elektronických obojků. Je to omezování našich práv, tvrdí majitelé psů

Zastupitelé Sokolova schválili novou vyhlášku, která určuje pravidla pro pohyb psů ve městě. Její součástí je zákaz používání elektronických obojků mimo určené zóny. Majitelé musí mít své psy pouze na klasickém vodítku. To se mnohým z nich nelíbí a do poslední chvíle bojovali za vyškrtnutí zákazu z dokumentu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Psí pohled

Psí pohled | Foto: Fotobanka stock.xchng, Andreas Sloth

Podle majitelů psů je elektronický obojek stejně účinný jako vodítko. To si myslí i sokolovský chovatel Ivan Pajtaš. „Ve většině případů určitě je schopný nahradit vodítko. Navíc i v situaci, kdy má majitel klasické vodítko mu pes může odběhnout. Má ale za psa odpovědnost, a pokud způsobí škodu, je na poškozeném, aby škodu vymáhal.

Lidé speciální obojky nerozeznali
Zastánci zákazu elektronických obojků argumentovali hlavně tím, že vodítko je pro ovládání psa bezpečnější. Rozhodnutí zastupitelů přivítala i maminka dvou dětí paní Lenka. „S názorem souhlasím. Mé děti se psů bojí, a pokud pejsek pobíhá jen tak bez vodítka, tak jsme z toho nervózní. Hlavně tedy já, protože nevím, co psíka nebo děti napadne. Nepoznám přitom, zda má zvíře obojek obyčejný, nebo elektronický."

Přehrát

00:00 / 00:00

Sokolovská vyhláška zakazuje elektronické obojky

Změna i pro policii v terénu
Změna městské vyhlášky usnadní práci i strážníkům sokolovské městské policie, jak potvrdila vedoucí oddělení prevence kriminality Hana Procházková.
"Pro strážníky v terénu byly obojky nekontrolovatelné. Kromě toho se domníváme, že jde o mírné týrání psů, protože nevíme, jaký práh bolesti každý pes má," sdělila Procházková.

Psí návštěvník | Foto: Jakub Hritz

Obojky prý nezpůsobují bolest
Možnou bolestivost pro psy ale vyvrací vedoucí sokolovské prodejny s chovatelskými potřebami Jitka Leischová. „Elektronický obojek je výcviková pomůcka. Funguje na bázi povelů, které majitel koriguje nějakými tresty v případě neuposlechnutí. Fyzický trest nahrazuje vibrace v obojku, zvuková výstraha nebo elektrický impuls. Ten není bolestivý, pouze nepříjemný.

Pokuta až pět tisíc korun
Někteří chovatelé psů zvažují, že po městě budou chtít náhradu za zbytečně zakoupené zařízení. Vyhlášku ale musí respektovat. Její porušení bude městská policie postihovat na místě pokutou do pěti tisíc korun, v přestupkovém řízení pak až padesátitisícovou sankcí.

Pavel Reichard Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme