Sportovní oddíly by mohly získat od kraje bezúročné půjčky

18. červenec 2017

Řada sportovních svazů, organizací a oddílů se v Karlovarském kraji potýká s finančními problémy. Způsobila je závažná dotační kauza na ministerstvu školství, které následně pozastavilo vyplácení peněz z některých dotačních programů.

Kluby se tak dostaly do existenční krize. Karlovarský kraj se proto rozhodl nabídnout sportovním svazům a klubům bezúročné půjčky na vymezenou dobu, než dostanou přidělené dotace.

„Karlovarský kraj má zájem na tom, aby činnost sportovních organizací v regionu nebyla událostmi na ministerstvu školství nepříznivě ovlivněna a aby nedošlo k útlumu jejich aktivit. Oddíly vychovávají malé sportovce a mohlo by se stát, že když se na čas přeruší jejich činnost, děti už se ke sportu nevrátí a to by byla velká škoda,“ uvedla hejtmanka Jana Vildumetzová.

Oslovila proto dopisem předsedu Karlovarské krajské organizace České unie sportu (ČUS) Jaroslava Lebedu a požádala jej, aby ji informoval o počtu sportovních organizací a spolků, které by o bezúročnou zápůjčku měly zájem.

„Můžeme nabídnout bezúročnou půjčku podle zákona o krajích. Buď půjde o půjčku do 200 tisíc korun a při splatnosti do 18 měsíců o jejím poskytnutí rozhodne krajská rada, nebo při vyšší částce a splatnosti na delší dobu rozhodnou krajští zastupitelé. Věřím, že půjčky by mohly sportovním oddílům pomoci překlenout období, než obdrží finanční prostředky z ministerstva školství,“ vysvětlila hejtmanka.

Podmínkou půjčky je to, že žadatelům dosud nebyla uhrazena dotace z příslušného programu ministerstva školství. Měli by také uvést, o jakou výši by případně žádali a v jaké lhůtě by ji mohli uhradit.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio