Stanoviště záchranné služby začne v Lubech u Chebu nově fungovat od října

Dojezdové časy sanitek do Lubů u Chebu přesahovaly zákonem stanovenou dobu 20 minut. V zimě pak byla situace ještě horší. Pro tuto oblast tak byl vznik stanoviště záchranné služby hodně důležitý.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karlovarská záchranná služba

Karlovarská záchranná služba | Foto: Zdeněk Trnka

Obyvatelům Lubů u Chebu a přilehlých oblastí bude sloužit v pořadí třinácté stanoviště Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje.

Luby o stanoviště usilovaly osm let, ale problém byl vždy s financováním. Na začátku letošního roku se podařilo jak záchrance, tak městu vše vyřešit.

Luby daly do bezplatného pronájmu záchranné službě patro zdravotního střediska. Výjezdovou skupinu vytvoří záchranář a řidič, lékař přijede v případě nutnosti. Záchranná služba bude fungovat zatím jen přes den.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stanoviště záchranné služby začne v Lubech u Chebu fungovat v říjnu. Sanitky nebyly schopny dojet do 20 minut. Natáčela Andrea Strohmaireová

Základna v Lubech bude personálně zajištěna zaměstnanci z Aše, kde jsme navýšili jejich počet, říká hlavní záchranář Milan Kukačka.

„Od října jsme připravení provoz spustit. Posádka v Lubech bude zajišťovat oblast v okolí – Nový Kostel, Plesná, Skalná. Podle potřeb operačního střediska může být vyslána kamkoliv jinam,“ vysvětluje Kukačka.

Během příštího roku vyhodnotí záchranná služby počet výjezdů a nevylučuje, že zde nastaví i noční provoz, dodává ředitel záchranky Roman Sýkora.

„Určitě se dá do budoucna předpokládat, že se stárnutím populace a s nárůstem počtu výjezdů lze očekávat i jejich nárůst v noci. Potom bychom pracovní skupinu protáhli i přes noc. Zatím ale nevypadá, že by to bylo nutné,“ dodává Sýkora.

Přítomnost záchranky v Lubech oceňují i sami obyvatelé. „Určitě je to pro nás příznivá informace, protože dojezdy k nám jsou opravdu dlouhé. A v Lubech jsou většinou starší obyvatelé, takže to bude příznivé.

Andrea Strohmaierová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme