Starostové si připomněli výročí Schengenu. Na hraničním přechodu u Božího Daru

21. prosinec 2017

Před 10 lety se Česká republika stala součástí takzvaného Schengenského prostoru. Evropská unie tím rozšířila své území, na jehož hranicích platí mezi členskými státy mírnější režim. Na mnoha místech to výrazně pomohlo česko-německé spolupráci. Jedním ze symbolů vzájemných kontaktů lidí z obou stran hranice je krušnohorský Boží Dar.

Právě přistoupení Česka k takzvanému Schengenu si připomněli starostové obcí z centrální části Krušných hor. Symbolicky v místech, kde právě před deseti roky skončily nepříjemné celní kontroly.

Hraniční přechod u Božího Daru byl přitom přísnými prohlídkami turistů vyhlášený. Přísní tam byli němečtí i čeští celníci. Starší generace má kontroly dodnes v živé paměti. Zatímco před 10 roky tvořila přechod zastřešená konstrukce s jednotlivými stanovišti, dnes na hraniční části upozorňují pouze budovy staré celnice a také výsostné znaky obou států. Doplněné symboly Evropské unie.

„Odstranění kontrol na hranicích nám pomohlo v rozvoji turistiky, v rozvoji investic v centrální části Krušných hor,“ vysvětluje starosta Božího Daru Jan Horník.

Starostové obcí z centrální části Krušných hor si připomněli výročí přistoupení Česka do Schengenského prostoru

„Na obou stranách hranice jsme budovali nové technické zázemí sjezdovek, lanovky a další zázemí pro návštěvníky Krušných hor. Odhaduji, že díky otevření hranic přesáhly investice na obou stranách hranice jednu miliardu korun,“ dodává Horník.

Starosta blízkého saského města Kurort Obewiesenthal Mirko Ernst hodnotí situaci podobně. „Zbavili jsme se nepříjemných kontrol, otevřeli nová propojení obou států a po všech stránkách teď můžeme lépe spolupracovat. Dosud se nám ale třeba nepodařilo upravit hraniční přechod mezi Božím Darem a Kurortem Oberwiesenthal. Aby lépe sloužil projíždějícím motoristům a parkujícím turistům. Rovněž se nám zatím nepovedlo otevřít společnou česko-německou základní školu,“ uzavírá Mirko Ernst.

Společnou vzpomínku na rozšíření Schengenského prostoru doplnil symbolický přípitek starostů na hraniční čáře.

Starostové obcí z centrální části Krušných hor si připomněli výročí přistoupení Česka do Schengenského prostoru
autor: zdt
Spustit audio