Starou štolu Bílá paní si poprvé prohlédly desítky návštěvníků

22. srpen 2016

Přibližně po dvou letech usilovné práce představil veřejnosti chodovský hornický spolek Solles obnovený portál a okolí štoly Bílá paní u Chodova. Akce spojené s požehnáním místa se zúčastnily desítky hostů.

Štola je dlouhá zhruba 40 metrů, dosahuje maximální výšky 170 centimetrů a v nejširších místech má kolem 80 centimetrů. Předpokládá se, že se jednalo o průzkumné důlní dílo, které sledovalo křemennou žílu. Skutečný důvod jeho vzniku a doba, kdy bylo vytvořeno, zůstává záhadou.

Dobrovolníci zahájili první úpravy štoly poté, kdy vyčistili a zpřístupnili zapomenutou vyhlídku Chodaublick. Ta leží nad štolou nedaleko Chodova na vrchu Liščího kopce, jenž je spojen s místní pověstí o ukrytém pokladu.

Samotná štola je nyní zabezpečena silnou mříží a veřejnosti je nepřístupná. Lze si však prohlédnout zmíněný vstupní portál a okolí, kde je odpočinková lavice se stolem a informační tabule.

„Blízko štoly vyvěrá Žabí pramen, chceme zde proto vybudovat studánku, která doplní vyhlídku a štolu,“ popsal další plány spolku jeho předseda Jiří Milt.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio