Strojírny Rotas vznikly před 25 roky. Nyní hledají strategického partnera

7. červenec 2017

Společnost Rotas Strojírny letos slaví 25 let od svého založení. Firma se stovkou zaměstnanců vznikla privatizací Škody Rotava.

V posledních letech se zaměřuje na výrobu součástí těžkých strojů a zařízení, vyrábí například olejové vany pro lodní motory, stroje na zpracování ocelových plechů, dopravníky anebo válcovací stolice. Produkce míří především do západní Evropy.

Podle jednatele firmy Jiřího Hrůzy je společnost díky investicím do zařízení a obchodním kontaktům modernizovaná a stabilní. Výrobní areál má k dispozici obráběcí stroje, které budou technologicky stačit na řadu let dopředu. Přestože se firmě daří, v posledních dvou letech skončilo její hospodaření ve ztrátě, kvůli nevydařené zakázce pro italského klienta.

V současné době se vedení společnosti připravuje na hledání strategického partnera. Ten by měl rotavským strojírnám dlouhodobě zajistit dlouhodobé zakázky a potvrdit export pro Německo, Francii, Velkou Británii, Švýcarsko a Lucembursko.

Nároční zákazníci přitom hledají kvalitní zpracování výrobků a odpovídající kvalitu materiálu. Ten získávají rotavské strojírny hlavně z tuzemských zdrojů.

Strojírny Rotas Rotava

Zejména v posledních deseti letech se navíc rotavské strojírny pokoušejí vychovat vlastní odborníky, kteří by zvládli náročnou práci u moderních obráběcích strojů. Získat kvalitní odborníky není v česko-německém příhraničí jednoduché.

Vedlejším produkce společnosti je pak záchrana historické vysoké pece v nedaleké obci Šindelová. Jednatel společnosti Jiří Hrůza je zároveň šéfem spolku nadšenců, který se o záchranu technické památky dva roky pokouší. A po dokončení rekonstrukce ji chce obci Šindelová předat k užívání.

autor: zdt
Spustit audio