Tatrovická přehrada bude bez vody, opravy nádrže potrvají téměř rok

23. leden 2017

Přehrada v Tatrovicích na Sokolovsku bude po letech zcela bez vody. Důvodem je plánované vypuštění nádrže kvůli opravě výpusti. Ta zajistí bezproblémové fungování přehrady na další desetiletí.

„V roce 2015 byla provedena kompletní prohlídka zařízení vodního díla Tatrovice. Z ní vyplynulo, že stav hráze je dobrý a nevyžaduje žádné zásahy, ale že bude nutné opravit výpustný objekt přehrady,” říká Pavel Homola ze společnosti Sokolovská uhelná.


Vodní nádrž Tatrovice byla vybudována v letech 1966 až 1969 v údolí Tatrovického potoka. Rozkládá se v nadmořské výšce 595 metrů na ploše 22 hektarů a zadržuje vodu o objemu 1,77 milionů metrů krychlových. V nejhlubším místě dosahuje voda 25 metrů. Nádrž slouží především jako zásobárna technologické vody pro Sokolovskou uhelnou ve Vřesové. Kromě toho je přehrada využívána i jako přírodní koupaliště.

Rozsáhlé práce si však vyžádají kompletní vypuštění nádrže, které začne v březnu letošního roku. „Následné hlavní opravy se budou provádět na spodní výpusti, kde bude vyměněna uzavírací armatura včetně stávajícího potrubí. Dále se opraví bezpečnostní přeliv,” popisuje Homola s tím, že firma využije vypuštění také k tomu, aby odstranila sedimenty ze dna nádrže.

„Opětovné napouštění nádrže začne zhruba v lednu 2018 a už v květnu by měla být hladina vody zpět na obvyklé úrovni. Hodně to ale závisí na klimatických podmínkách. Pokud nebude dostatek sněhu nebo dešťových srážek, může to samozřejmě trvat déle,” uzavírá Homola.

Celkové náklady na opravu tatrovické nádrže by měly dosáhnout zhruba 18 milionů korun. Po dobu odstavení nádrže bude těžařská firma využívat vodu z náhradních zdrojů.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio