Testy k přijímacím zkouškám jsou připravené. V tajné místnosti je hlídají kamery

14. duben 2015

Už zítra bude rušněji než obvykle na středních školách nejen v Karlovarském kraji. Ve středu čekají uchazeče o studium ve čtyřletých maturitních oborech přijímací zkoušky. Zájemci o studium šesti a osmiletých oborů budou přijímačky skládat 16. dubna.

Centrálně zadávané zkoušky z českého jazyka a matematiky budou konat uchazeči o studium maturitních oborů ve 24 středních školách zřizovaných Karlovarským krajem a ve třech soukromých středních školách.

„Na zvládnutí testu z českého jazyka a z matematiky budou mít uchazeči 60 minut. V každé zkoušce přitom mohou získat 50 bodů,“ upřesnil krajský radní pro oblast školství Edmund Janisch. Pro přijetí na jednotlivé školy jsou však podstatné nejen výsledky přijímacích zkoušek, ale i další kritéria, mimo jiné prospěch žáka na základní škole nebo jeho aktivita ve školních soutěžích.

Než přijímací zkoušky vypuknou, obdržel Krajský úřad Karlovarského kraje zkušební dokumentaci, tedy přesné znění testů. Hejtmanství má k dispozici 27 přepravek, každou o hmotnosti až 14 kilogramů, se zkušební dokumentací. Ta je uložena v zabezpečené místnosti pod neustálou kontrolou kamerového systému.

„V jednotlivých přepravkách je dokumentace zkompletována podle konkrétních přihlášených uchazečů, a to pro každou školu samostatně a odděleně pro čtyřleté, šestileté a osmileté obory,“ vysvětlil Edmund Janisch.

Střední školy zřizované Karlovarským krajem obdržely pro první kolo přijímacího řízení 4 710 přihlášek, přičemž tyto školy nabízejí 4 264 volných míst. Je ale nutné přihlédnout k tomu, že každý uchazeč může v 1. kole odevzdat dvě přihlášky.

„Jako každoročně můžeme potvrdit převis zájmu o studium na gymnáziích, vzestup počtu zájemců o studium je ale patrný i v případě technických oborů. Situace se mění i díky tomu, že kraj ve vybraných oborech uděluje středoškolská prospěchová a motivační stipendia,“ uzavřela vedoucí odboru školství krajského úřadu Jana Trantinová.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio