Turisté Aše si prohlédnou zaniklé památky pomocí virtuální aplikace

25. květen 2015

Jak vypadala Aš v minulosti si návštěvníci i obyvatelé města můžou prohlédnout pomocí mobilní virtuální aplikace. Stačí si stoupnout na určené místo, kde původně historický objekt stál. Na displeji mobilu nebo tabletu se objeví tak, jak kdysi vypadal.

Město v současné době nemá z minulosti co nabídnout. Ze zajímavých staveb totiž toho moc nezbylo. Aplikace je tak jedinou možností, jak si tato místa připomenout.

„Určitě je to zajímavá věc a pro toho, kdo tady v Aši dlouhá léta žije a tu historii trochu zná, tak ho to určitě nějakým způsobem zasáhne. Je docela zajímavé sledovat, byť jenom takhle virtuálně, jak to vypadalo,“ říká tiskový mluvčí ašského městského úřadu Milan Vrbata.

Mobilní aplikace Virtuální Aš je jedinečný projekt v celé České republice. V takovém rozsahu ho jiná místa v zemi nenabízí. Radnice se pro něj rozhodla pro to, že z historie města toho kvůli rozsáhlému bourání v 50. letech minulého století moc nezbylo.

„Aš má velmi pohnutou historii. Kdysi to bylo velmi bohaté město. Po druhé světové válce ale zcela vylidněné. Tím, že se vylidnilo, tak celé čtvrti i centrum města bylo postupně zbouráno a my jsme hledali příležitost a možnost, jak návštěvníkům i obyvatelům ukázat, jak Aš kdysi vypadala,“ vzpomíná starosta Dalibor Blažek.

První, co se návštěvník dozví pomocí mobilních aplikací v chytrých telefonech a tabletech, je, jak objekty vypadaly a kde přesně stály. „Ale zároveň se k tomu dozví i spoustu dalších informací, protože v aplikaci jsou texty, dobové fotografie a videa, která prezentují historické objekty,“ říká jeden ze spoluautorů projektu Virtuální Aš Petr Kostner.

Tablety potřebné k virtuální prohlídce budou k zapůjčení v infocentru. Aplikaci si návštěvníci města také můžou zdarma stáhnout do svých zařízení. K dispozici bude od začátku června.

Spustit audio