U Nové Role se našel bronzový poklad. Místo objevení zůstane tajné

10. únor 2016

Poblíž Nové Role na Karlovarsku byl na začátku tohoto týdne nalezen historický poklad. Muž, který původně hledal kameny na svoji zahrádku, objevil několik dobových artefaktů.

Na místo se proto neprodleně vydali archeologové Muzea Karlovy Vary a Národního památkového ústavu (NPÚ). Odborníci odhadli, že předměty pochází z mladší doby bronzové.

Mezi 18 předměty starými zhruba 3000 let byly náramky, spony, faléry, nápažníky a prsten. Podle krajských archeologů patří nález mezi nejvýznamnější za poslední desítky let

Nálezce objevil celkem 17 předmětů, jako jsou náramky, spony, faléry, nápažníky nebo prsten. Zjištění archeologů potvrdilo pravdivost tvrzení nálezce o způsobu uložení předmětů i to, že poklad nebyl nalezen za použití detektoru.

„Počet předmětů z mladší doby bronzové na jediném místě několikanásobně převyšuje doposud známé objevy na území Karlovarského kraje,“ řekl Filip Prekop, archeolog NPÚ v Lokti a dodal, že všechny nálezy byly protokolárně předány karlovarskému muzeu.

„Zároveň budeme koordinovaně pokračovat v dalším vyhodnocení nově zjištěné archeologické lokality a jejího bezprostředního okolí,“ dodal Prekop. Z pochopitelných důvodů ale zůstane zatím zmíněná lokalita v anonymitě.

„Za celou svoji archeologickou praxi nepamatuji významnější nález z této doby na území našeho regionu,“ potvrdil archeolog Jiří Klsák.

„V každém případě budeme ve vedení kraje řešit odměnu pro nálezce jedinečného souboru bronzových předmětů. V jaké výši bude, to záleží na odborném posouzení a na vyčíslení hodnoty předmětů,“ dodal náměstek hejtmana Petr Zahradníček.

Nedaleko Mezirolí u Staré Role na Karlovarsku byl tento týden nalezen bronzový poklad z mladší doby bronzové
Nedaleko Mezirolí u Staré Role na Karlovarsku byl tento týden nalezen bronzový poklad z mladší doby bronzové. Mezi 18 předměty starými zhruba 3000 let byly náramky, spony, faléry, nápažníky a prsten.
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio