U přírodní rezervace SOOS vznikne nové turistické centrum

15. leden 2018

U vstupu do přírodní rezervace SOOS poblíž Františkových Lázní by mělo letos vzniknout nové turistické centrum. Stavba přijde radnici na 19 milionů korun.

Zázemí u rezervace nyní tvoří dřevěná chata, která slouží jako pokladna. Pro turistický cíl, který ročně navštíví zhruba 50 tisíc návštěvníků je ale nevyhovující. Nové centrum má proto zázemí pro turisty zlepšit.

„Vznikne tam nová vstupní budova, která bude obsahovat recepci s pokladnou a se suvenýry. Vznikne tam také pracovní prostor pro zaměstnance a malá přednášková místnost, řádově pro 15 až 20 lidí. Protože tam jezdí i školy a různí studenti," uvedl starosta Jan Kuchař.

Budova bude dvoupatrová, přičemž v horním patře budou dvě místnosti pro výzkumné účely. Na SOOS totiž celoročně přijíždějí vědci, kteří zkoumají tamní prostředí. V pracovnách budou mít pro svou práci potřebné zázemí i vybavení.

„Výstavba nového turistického centra současně vyřeší i nyní nedostačující toalety a vybudována bude také nové čistička odpadních vod," doplnil starosta. Do samotné rezervace investice nezasáhne, další investicí bude vybudování nového parkoviště.

Výstavba by měla začít na jaře a do konce roku by mělo být nové centrum hotovo. Stavět se bude za běžného provozu rezervace, město proto připravuje harmonogram prací, aby turisty i zaměstnance omezily co nejméně.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio