Unikátní publikace představuje krásy Sokolovska

16. prosinec 2014

Milovníci historie a umění si před Vánoci přijdou na své. Vyšla dvojsvazková kniha Vladimíra Prokopa a Lukáše Smoly, která mapuje kulturní bohatství Sokolovska. Čtenáři v ní najdou téměř 5 000 obrazových příloh.

Vůbec poprvé byla vydána publikace, která je komplexně věnována kulturnímu dědictví Sokolovska. Doposud jej nikdo takovýmto způsobem nezmapoval. Kniha s názvem „Sokolovsko - umění, památky a umělci do roku 1945“ v mnoha případech odhaluje skutečnosti, které nebyly nikdy zdokumentovány.

Čtenáři v ní najdou stovky obrazových příloh, z toho určité množství pochází ze soukromých sbírek vytvářených celá desetiletí. Nechybí ukázky sakrálních staveb a jejich interiérů, židovských památek, významných soch, mariánských sloupů, kamenných křížů, tvrzí, hradů, zámků a panských sídel. Autoři se věnují i významným umělcům Sokolovska.

Publikace vychází ve dvou svazcích a informace jsou v ní řazeny podle administrativního členění obcí okresu Sokolov. Knihu si mohou lidé zakoupit v infocentrech v Sokolově, Chodově či Kraslicích a v muzeích v Sokolově, Horním Slavkově a Chebu.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio