Unikátní půdy na náměstí v Chebu budou přístupné od května

24. březen 2017

Již na začátku května dojde ke zpřístupnění půdních prostor vybraných domů na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad v Chebu. V minulých letech provedený odborný průzkum krovů totiž ukázal, že se zde nacházejí i v evropském měřítku zcela ojedinělé dřevěné konstrukce, z nichž ty nejstarší pocházejí ze 14. století. Podařilo se objevit dvanáct středověkých krovů a další dvacítku renesančních či barokních.

Nikde jinde v tuzemsku neexistuje tak početný a z hlediska historického vývoje komplexní soubor krovů jako na měšťanských domech na chebském náměstí. Srovnatelně cenné soubory jsou k vidění pouze v několika málo historických městech západní Evropy.

„Zájemci si během prohlídky budou moci prohlédnout například řemeslně naprosto perfektně udělané spoje, kde není použit jediný kousek železa,“ říká místostarosta Zdeněk Hrkal.

Čtěte také

Vedle zpřístupnění půdních prostor se počítá například také s vydáním odborné publikace o chebských krovech, stálou výstavou ve františkánském kostele nebo vytvořením webových stránek, které představí činnost a realizované projekty Nadačního fondu Historický Cheb.

„Chceme také ve spolupráci s Národním památkovým ústavem vytvořit edukační programy pro školy i veřejnost. Pro zájemce o historické krovy bychom chtěli připravit nejen výukové listy a materiály, ale například i dřevěnou stavebnici. Díky tomu bychom měli originální suvenýr, který by si mohli návštěvníci z Chebu odvézt,“ doplnil předseda správní rady Nadačního fondu Historický Cheb Michal Pospíšil.

Prohlídkový okruh nazvaný Pod střechami chebských domů bude zahrnovat celkově pět půd

„Na barokní půdě Grünerova domu, která je nejrozsáhlejší, budou umístěny informační panely. Zároveň bude díky spolupráci s chebskými herci ozvučena. Návštěvníci si budou moci poslechnout, co se v historii na takových půdách dělo. Gotická půda ve spodní části náměstí bude pro změnu nasvícena speciálním expozičním osvětlením,“ popisuje vedoucí oddělení kultury a cestovního ruchu chebské radnice Marcela Brabačová.

Z bezpečnostních důvodů se prohlídky bude moci zúčastnit maximálně 20 lidí a nebudou to moci být malé děti. Bude existovat několik variant prohlídek v různých jazycích. Přihlásit se na ně půjde prostřednictvím rezervačního formuláře na webových stránkách infocentra, nebo přímo v infocentru.

„Délka prohlídky bude samozřejmě záviset na zájmu o informace a počtu dotazů, ale měla by to být maximálně hodina a půl,“ dodala Jitka Šindelářová, která bude zájemce po chebských půdách provázet.

První prohlídky chebských půd proběhnou 1. května.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio