Unikátní výstava v Karlových Varech představuje bibli na stovky způsobů

4. prosinec 2014

Už jen do zítřka bude karlovarský Domov dětí a mládeže v Lidické ulici hostit jedinečnou výstavu bible a dalších náboženských dokumentů. Expozici tvoří kromě současných knih, třeba kancionály nebo originální tisky ve staročeštině z poloviny 16. století.

Výstavu doprovází besedy se studenty i tematické přednášky. Pořadatelé Bibli představují jako historický pramen i moderní vodítko k životu.

Expozice s názvem Bible včera, dnes a zítra putuje napříč českými a slovenskými městy déle než pět let. Za tu dobu kurátor Petr Hamrozi posbíral na 400 exponátů.

„Tak jak jezdíme a máme možnost s těmi mladými lidmi hovořit, tak samozřejmě mají zájem o některé pikantnosti. Ať už jsou to bible v různých formátech a provedeních, ale nejvíce mají zájem o to, co jim obsah té bible může dát,“ přibližuje postoj dnešní mládeže k biblickým textům a jejich významu Petr Hamrozi.

„Cílem té výstavy je ukázat, že bible je velmi zajímavá nejen historická kniha, která výrazně ovlivnila naše dějiny, ale že je to také pro mnohé lidi mocné a živé boží slovo. A také to, že bible je i v současnosti neustále čtená,“ říká Hamrozi.

Kromě historických skvostů si návštěvníci můžou přečíst třeba nejmenší bibli na světě pomocí mikroskopu, prohlédnout si voděodolnou variantu nebo poslechnout audio verzi biblických textů pomocí ručně poháněného magnetofonu.

„Je dobré, že se snaží šířit povědomí o bibli, aby i ostatní lidé v mém věku o ní něco věděli. Aby o ní zjistili nějaké zajímavosti,“ říká patnáctiletý Tomáš Martínek, který studuje bibli od sedmi let. Přivedla ho k tomu babička.

Jeho spolužačka Aneta Kozlová se naopak s biblí na výstavě blíže setkala poprvé. „Dojmy jsou zvláštní a zajímavé. Každého asi nepotká taková přednáška,“ dodává Kozlová.

Putovní výstava v lázeňské metropoli zůstává do 5. prosince. Její další zastávkou bude v lednu příštího roku Znojmo.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio