V bublavském skiareálu mají za sebou zátěžovou zkoušku. Prověrka ukončila náročné opravy

18. leden 2018

Správa skiareálu v Bublavě dokončila opravy čtyřsedačkové lanovky, kteoru poničila podzimní větrná bouře. Vichřice tehdy v okolí zimního střediska vyvrátila stovky stromů a poškodila kromě lanovky i další vleky.

Velkou část areálu jeho pracovníci zprovoznili ještě před začátkem sezóny. V případě čtyřsedačkové lanovky to s ohledem na rozsah škod nebylo možné.

U čtyřsedačkové lanovky poškodily vyvrácené stromy hlavní nosné lano, sedačkové klece a jeden z nosných sloupů. Opravy konstrukce se protáhly kvůli odstraňování polomů v těsné blízkosti sjezdovek.

Velký problém měla správa areálu s rychlým sháněním poškozených součástek. Některé z nich v České republice k dispozici nebyly. Manažeři je sehnali až v Rakousku.

Opravy sedačkové lanovky skončily celkovou revizí zařízení. Revizní kontrola se dělá každoročně před zahájením hlavní sezóny. Tentokrát ji bylo nutné odložit.

Součástí prověrky byla i tentokrát divácky atraktivní zátěžová zkouška. Lyžaře na sedačkách nahradily sedmdesáti kilové barely s vodou a při různých režimech technici kontrolovali, zda je konstrukce připravena do ostrého provozu.

Zátěžový test lanovky na Bublavě

Zátěžová zkouška byla velkou fyzickou prověrkou i pro trojici bublavských strojníků. Téměř dvě stovky sedmdesátikilových barelů museli na sedačky ukládat ručně. Poté zase všechny ručně složit a z areálu odvézt.

Celková revize lanovky skončila na výbornou. Lanovku a blízkou sjezdovku uvedou v Bublavě do provozu, jakmile to umožní sněhové podmínky.

autor: zdt
Spustit audio