V bývalých vysokoškolských kolejích v Chebu vzniknou startovací byty

13. září 2017

V bývalé vysokoškolské koleji, takzvaném modrém věžáku, vznikne více než pět desítek malometrážních bytů. Podle předběžných hrubých odhadů by přestavba bývalé koleje měla přijít na částku do 10 milionů.

„Do konce roku chceme mít hotovou projektovou dokumentaci. Samotné stavební úpravy by měly začít příští rok na jaře,“ uvedl starosta Antonín Jalovec.

„Bude tam 56 bytů o velikostech 1+kk a 2+kk. Půjde o takzvané startovací byty určené především pro mladé lidi. Město bude mít pod kontrolou, komu budou pronajímány. Rozhodně nedopustíme, aby zde bydleli podobní lidé jako v soukromém objektu v Hálkově ulici,“ doplnil Jalovec.

„O modrý věžák měly velký zájem také firmy z průmyslového parku, které zde chtěly ubytovat mimochebské pracovníky. Rovněž tento záměr jsme odmítli,“ dodal starosta.

V souvislosti se vznikem malometrážních bytů bude muset v okolí modrého věžáku přibýt v souladu s normami 16 nových parkovacích míst. Radnice už má vytipováno několik ploch, kde by to mělo být poměrně jednoduché. Jedno z míst je v sousedství Riegrových sadů.

Prázdnou devítipatrovou budovu bývalé koleje koupilo město od Západočeské univerzity v loňském roce za odhadní cenu ve výši téměř 26 milionů korun. Mezi studenty byl o tento typ ubytování stále menší zájem, a proto se škola rozhodla kolej zavřít a pokoje pro zbývající zájemce zřídit přímo ve své budově v Hradební ulici.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio