V Chebu zavádí změny systému parkování v centru města

6. květen 2016

V průběhu letošního roku začnou v centru Chebu platit další změny v systému parkování. Přibude například několik lokalit, kde bude možné zastavit pouze s parkovacím kotoučem na omezenou dobu.

Původní návrh, který vznikl přibližně před pěti lety, počítal s poměrně zásadními úpravami parkovacího systému v celém širším centru města, například se vznikem zón, kde by mohli parkovat jen držitelé rezidentních karet.

„Nechali jsme ho posoudit odborníky na dopravu a ukázalo se, že většina navrhovaných opatření nemá jejich podporu. Změny, které jsme nyní schválili, jsou proto spíše kosmetické,“ říká starosta Petr Navrátil.

V centru města přibydou místa, kde půjde zaparkovat

Parkování bude platit ale jen omezenou dobu, a to nejčastěji na 90 minut. Půjde například o část Divadelního náměstí u budovy školky, o úsek ulice Obrněné brigády od městského úřadu ke knihovně nebo o několik míst před poliklinikou Astra v ulici Hradební, před bankou v ulici Sládkova a u kina na Májové.

„Chceme usnadnit parkování lidem, kteří si do těchto lokalit jedou něco vyřídit, k lékaři, vyzvednout děti a podobně,“ vysvětlil starosta.

Další novinkou je umístění parkovacího automatu do Kubelíkovy ulice nebo zákaz parkování na historickém Františkánském náměstí, a to s výjimkou svatebčanů či vozů archivu a Galerie 4. Schváleno naopak nebylo zakázat parkování i v části Kostelního náměstí před farou.

„Návrhy, které schválila rada města, teď bude potřeba probrat ještě s dopravním inspektorátem. Platit by tak mohly začít někdy od podzimu,“ doplnil Petr Navrátil.

K prvním změnám parkovacího systému v centru Chebu došlo na začátku roku 2012, kdy v ulicích Školní, Jateční a v části Valdštejnovy vznikly takzvané modré zóny vyhrazené především pro držitele rezidentních a abonentních karet.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio