V Chodově vzniká komunitní zahrada. Město záměr vítá

24. únor 2017

V Chodově postupně vzniká nová komunitní zahrada. Myšlenku několika místních nadšenců podpořilo i vedení města.

„Zahrada bude určena především pro ty, kterým chybí vlastní místo pro pěstování plodin a nemají kde trávit svůj volný čas,“ říká iniciátorka komunitní zahrady v Chodově Tereza Mikolášková.

Novinka bude podle ní sloužit nejen k zahradničení. V plánu jsou totiž i různé akce pro veřejnost v podobném stylu, jako byla například loňská snídaně pod širým nebem v městském parku.

„Zahrada by měla pomoci také ke vzdělávání dětí ze škol a školek, kde by si mohly rostliny a květiny osahat, popřípadě zkusit vlastnoručně vysadit. První práce začnou na jaře, jakmile to počasí dovolí,“ doplnila Tereza Mikolášková.

„Opravdu jsme s touto aktivitou velmi spokojeni. V parku za poliklinikou jsme dali k dispozici pozemek o rozloze 160 metrů čtverečních. Zároveň pomůžeme s oplocením a vodou, aby bylo čím zalévat,“ dodává starosta Patrik Pizinger.

Komunitní zahrady vznikají nejčastěji na nevyužitých plochách, jejich obliba se k nám dostala ze zahraničí, především z Francie, Německa a USA. V Česku je lze najít spíše ve větších městech jako je Praha či Plzeň. V Karlovarském kraji by se mělo jednat o jednu z prvních zahrad tohoto typu.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio