V domově pro seniory Skalka v Chebu začne další část rekonstrukce

23. leden 2017

V domově pro seniory Skalka u Chebu začne druhá etapa rekonstrukce. Za 67,5 milionu chce Karlovarský kraj zrekonstruovat 100 pokojů, koupelny a rozvody vody a elektřiny.

Rekonstrukce bude postupovat po patrech, takže část klientů bude moci v domově zůstat. Více než 50 jich ale bude muset kraj po dobu rekonstrukce přestěhovat.

„Samozřejmě v této souvislosti nastává problém, co s klienty, kteří by měli žít v klidu. Takže jsme hledali různé varianty. Podařilo se nám, že klienty jsme umístili do okolních zařízení v oblasti Chebu, kde se významně zapojily rodiny klientů. Jako další alternativu jsme řešili vybudování 28 lůžek v našem zařízení Mariánská, kam část klientů můžeme přesunout a zbytek kapacity využít pro ostatní zájemce v rámci Karlovarského kraje," říká náměstek hejtmanky Petr Kubis.

Čtěte také

O novou službu v Mariánské u Jáchymova tak mohou žádat i další senioři z regionu. Původně kraj usiloval o přesun klientů do bývalých kolejí plzeňské Západočeské univerzity, které Cheb od univerzity koupil. Neumožnily to ale požární předpisy, které jsou pro ubytování sociálního typu přísnější.

Na druhou etapu rekonstrukce získal kraj dotaci 50 milionů od ministerstva práce a sociálních věcí. Domov už má za sebou první část přestavby za 34 milionů korun, kdy byla vybudována nová kuchyně, jídelna a osm pokojů na oddělení domova se zvláštním režimem. Na první etapu dalo ministerstvo kraji více než 26 milionů korun.

Druhá etapa rekonstrukce největšího domova pro seniory v kraji by měla být dokončena v říjnu 2018. Celková kapacita domova je 108 lůžek, po rekonstrukci bude plně uzpůsoben potřebám imobilních klientů.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio