V Doupovských horách cvičila protiletecká obrana. Při ostrých střelbách používala šest palebných systémů

20. červenec 2017

Vojenský výcvikový prostor Hradiště na Karlovarsku obsadilo alianční cvičení Tobruq Legacy 2017. Zaměřilo se na integrovanou protivzdušnou a protiraketovou obranu střední a východní Evropy.

Cvičení se souběžně konalo na území České republiky, Litvy a Rumunska. Název cvičení odkazoval na účast českých vojáků v bitvě u lybijského přístavního města Tobruk.

Ostrých střeleb v Doupovských horách se zúčastnili vojáci České republiky, Slovenské republiky, Maďarska a Spojených států. Do akce se zapojilo přes 500 vojáků. V terénu vyzkoušeli součinnost šesti zbraňových systémů. Češi používali protiletadlové komplety RBS-70, S-10M a S-2M. Slováci využívali systém IGLA a Maďaři systémy Mistral. Američané na cvičiště přivezli zbraňové komplety Avenger.

Vojáci stříleli na různé typy terčů - speciální světlice, vzduchový rukáv tažený bezpilotním letounem anebo meteorologický balón. Nad Doupovem se objevily také americké vrtulníky Apache, anebo Gripeny maďarské armády. Ostré střelby se odehrávaly ve dne i v noci.

Novinkou byla řízená střelba ze dvou míst současně, ze střelnic Březina a Mětikalov. Program cvičení sledovaly desítky pozorovatelů z dalších členských států NATO, včetně Velké Británie. V podobném rozsahu se mezinárodní cvičení letecké obrany konalo potřetí.

Vojáky přijel pozdravit i náčelník generálního štábu armády České republiky Josef Bečvář. Podle jeho slov jsou jednotky protiletecké obrany součástí mnoha zahraničních misí. A také proto musí armáda svou techniku pravidelně obnovovat. Příkladem je nová technika pro pluk protiletadlové obrany ve Strakonicích. Ten získá v následujících třech letech 16 nových přenosných raketových systémů typu RBS-70NG, které jsou určeny k ničení letících cílů naváděnými střelami. Zakázka schválená českou vládou přesáhne jeden a půl miliardy korun.

autor: zdt
Spustit audio