V Hazlově a ve Skalné nechá kraj vystavět domy pro osoby s hendikepem

20. únor 2018

Karlovarský kraj pokračuje v budování nového bydlení pro obyvatele Domova pro osoby se zdravotním postižením PATA v Hazlově. Moderní účelné domky vyrostou v Hazlově a ve Skalné. Zázemí v nich najde celkem 25 lidí, kteří budou moci s podporou asistenta žít mimo ústav a naučit se zvládat všednodenní povinnosti.

„Kraj v minulosti začal s takzvaným projektem transformace pobytového zařízení PATA Hazlov, jehož cílem bylo přemístění klientů z ústavní péče do chráněného bydlení, kde se jejich život bude mnohem více podobat tomu, jak žijí lidé v „běžné“ společnosti. V tuto chvíli tedy na projekt navážeme stavbou dalších domů, na které kraj získal dotaci. Akce by měla být dokončena v dubnu příštího roku,“ uvedl náměstek hejtmanky Petr Kubis.

V obci Hazlov se začínají stavět tři nové domy za celkem 28 milionů korun. Bydlení v nich najde 16 dospělých lidí se zdravotním postižením, kteří budou mít k dispozici potřebnou sociální službu. Ve Skalné vznikne novostavba rodinného dvojdomku se čtyřmi byty pro celkem devět hendikepovaných osob. Náklady dosáhnou 16 milionů korun.

„Prvních 14 klientů se přestěhovalo v roce 2014 do opravených bytů a rodinného domku v Aši a Krásné u Aše. Dalších15 bydlí v nájemních bytech od města Chebu a pro 18 klientů byly v roce 2015 postaveny tři rodinné domky v Aši. Dalších 25 klientů, kteří se na nové služby připravují v původním ústavním zařízení v Patě v Hazlově, se moc těší na nové bydlení,“ dodal ředitel domova Daniel Lindenberg.

Stavebníci zahájili práce v únoru letošního roku, na jaře 2019 by domky začaly sloužit novým obyvatelům.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio