V Hranicích u Aše chtějí zachránit nádraží, hrozí mu demolice

1. listopad 2013

Představitelé Hranic u Aše se pokusí zachránit staré železniční nádraží. Historický areál pochází ze začátku 20. století. V současné době je ovšem nevyužitý a budovy pomalu chátrají.

Vlastníkem nádražních objektů je Správa železniční dopravní cesty, která uvažuje o demolici celého areálu. S tím ale radnice nesouhlasí. Zastupitelé by naopak nádraží chtěli získat do vlastnictví města a pak ho opravit k dalšímu využití.

„V první řadě bych chtěl upozornit a poukázat na to, že bourání v Hranicích už bylo skutečně hodně. Je tady spousta vybouraných míst, které ani nejsou dodnes opravené. A bourání je vždy věcí, která je nevratná. My si myslíme, že využití pro budovu, kterou není úplně nutné zbourat, se najde a že se najdou i finanční prostředky třeba formou nějakých dotačních titulů,“ říká starosta Hranic Miroslav Picka.

Budovy nádraží by mohly sloužit jaké zázemí některé z neziskových organizací. V části areálu by podle zastupitelů mohly vzniknout i nájemní byty, který je v Hranicích nedostatek. Starosta Hranic Miroslav Picka proto už požádal Správu železniční dopravní cesty o schůzku, který by měla pomoci demolici nádraží odvrátit.


Zvětšit mapu
autor: zdt
Spustit audio