V Karlovarském kraji vznikne nové výcvikové středisko armády

11. říjen 2017

České ministerstvo obrany plánuje rozšíření výcvikové základny Radošov v Doupovských horách. Zařízení by mělo mít kapacitu 200 až 300 vojáků, kteří by stabilně plnili úkoly na území regionu.

Armáda chce tímto způsobem rozšířit výcvikové kapacity. Ty dosavadní na vojenské akademii ve Vyškově přestávají stačit. Navíc armáda rekrutuje nové zájemce o vojenskou službu. Loni vstoupilo do profesionální armády přes dva tisíce lidí a podobný počet očekává ministerstvo obrany i letos. Nová základna má vzniknout do čtyř let.

Do Karlovarského kraje se aktivní vojenská posádka vrací po 13 letech. Poslední velká kasárna v regionu skončila v roce 2004. Vojáci tehdy odešli z výcvikové základny v Klimentově u Velké Hleďsebi.

Symbolický návrat armády by se mohl projevit v mnoha oblastech. S ohledem na stále častější cvičení v Doupovských horách by to mohlo vyvolat potřebu rychlejší dostavby silnice D6. Úpravy čekají pravděpodobně i mezinárodní letiště v Karlových Varech-Olšových Vratech. Armáda s karlovarským letištěm počítá jako se svou záložní přistávací plochou.

Pokud projekt odstartuje, bude se muset letiště rozšířit o další parkovací plochy pro vojenské letouny. V areálu termínu vznikne zázemí pro servis techniky a samozřejmě i pilotů a obsluhujícího personálu.

Ministerstvo obrany chce navíc v některé civilní střední škole v kraji pokusně otevřít dvě vojenské třídy. S obory vhodnými pro vojenské využití. A pokud se zájem o tuto formu osvědčí, zváží armáda možnost, otevřít na území regionu novou vojenskou školu.

Vojenská letecká technika na letišti v Karlových Varech

O novém záměru armády informovali na letišti v Karlových Varech ministr obrany Martin Stropnický a náčelník Generálního štábu Armády České republiky Josef Bečvář. Podle hejtmanky Karlovarského kraje Jany Vildumetzové je nárůst počtu vojáků v regionu nutný kvůli zlepšení pocitu bezpečí pro místní obyvatele.

„Kdysi bylo v kraji 20 tisíc vojáků. Dnes jich je v regionu pouhých 185,“ dodává hejtmanka Jana Vildumetzová. Deklaraci o vzniku výcvikové základny chce se zástupci ministerstva obrany podepsat do konce letošního roku.

autor: zdt
Spustit audio