V karlovarských autobusech půjde platit kartou

13. září 2016

Cestující v Karlových Varech už nebudou muset stát fronty kvůli pořízení jízdenky nebo hledat drobné po kapsách. Už brzy si kupóny zakoupí pomocí platební karty přímo v autobusech MHD. Dopravní podnik do budoucna plánuje ještě širší využití moderních technologií.

„Vezmete svoji platební kartu, v autobuse si zvolíte jízdné, kartu přiložíte a to je vlastně všechno,“ popisuje ředitel společnosti MasterCard Miroslav Lukeš. Zařízení pak vydá cestujícímu jízdenku.

Systém už funguje v Plzni nebo Liberci a připojit se chtějí i ostatní velká města. Za používání platebních karet nebude cestující platit žádné poplatky. První autobusy s nainstalovanými čtečkami vyjedou v polovině října

„V první vlně bude jedno zařízení u předních dveří v každém autobuse. Později uvidíme, jestli bude zájem a cestující budou tuto službu využívat. V tom případě bychom doplnili druhé a třetí dveře,“ říká ředitel Dopravního podniku Karlovy Lukáš Siřínek.

Novinek bude mnohem víc. I parkování zaplatíte bezkontaktně

V příštím roce se objeví platební terminály i na parkovištích. Není to ale poslední novinka, kterou chce karlovarský Dopravní podnik zavést. Jedná se například o aplikaci pro chytré telefony.

„Cestující si bude moci obsloužit veškeré placené služby Dopravního podniku, tedy jízdné, parkovné či lanovky. Uvidí reálný pohyb autobusů v čase nejenom v aplikaci, ale i v rámci inteligentních zastávek ve městě,“ slibuje Siřínek.

Zavedení nových technologií jízdné v Karlových Varech nezdraží. „Naopak pokud se nám podaří ponížit náklady na provozní výdaje spojené s odbavením cestujících, tak my se určitě nebudeme bránit následnému zlevnění, protože naším cílem je především zpříjemnit lidem cestování v našich prostředcích,“ dodává Lukáš Siřínek.

Stejně tak zůstává v platnosti zakoupení jízdenky mobilním telefonem a Karlovarská karta, která do konce roku začne fungovat i jako elektronická peněženka.

Spustit audio