V Karlových Varech je k vidění největší výstava terakotových vojáků

12. leden 2017

Terakotová armáda - to je unikátní expozice v prostorách karlovarského hotelu Thermal. Jde o největší výstavu certifikovaných kopií terakotových vojáků z hrobu prvního čínského císaře v Česku.

Terakotová armáda byla v čínském Sianu objevena v roce 1974 a čítá osm tisíc vojáků. Expozice v karlovarském hotelu Thermal tak nabízí pohled do hrobky prvního čínského císaře Čchin Š-chuang-ti, který dokázal sjednotit Čínu a ukončit tak období chaosu mezi všemi čínskými státy. Jeho terakotová armáda je označována za osmý div světa, protože představuje největší pohřebiště svého druhu na světě.

Výstava v Karlových Varech, je rozsahem největší expozicí certifikovaných kopií terakotových vojáků na území České republiky. Je příležitostí, jak se v českém prostředí dozvědět více o této jedinečné památce čínské kultury a prohlédnout si detailně propracované sochy v životní velikosti.

Najdete zde 80 soch a dva koně. Přičemž každá socha váží kolem 150 a koně až 600 kilogramů. K vidění je 14 různých druhů vojenských šarží od důstojníků, generálů, lučištníků, klasických vojáků v brnění i bez brnění až po jezdce.

Liší se typem oblečení, zbrojí a především účesem. Ten určoval hodnost vojáka. Důležitá je také symbolika rukou. Podle toho kolik ukazují prstů, naznačují číslo a podle nějž lze odhadnou postavení každého vojáka.

Součástí výstavy je dokument, který vysvětluje dobu i postup výroby vojáků, panely s výkladem a další exponáty. Terakotová armáda bude k vidění v karlovarském hotelu Thermal do konce března.

Spustit audio