V Karlových Varech se rozpadla koalice KOA, ANO a Karlovaráků

V Karlových Varech se rozpadla dosavadní koalice Karlovarské občanské alternativy, ANO a Karlovaráků. Zástupci ANO a Karlovaráci smlouvu vypověděli podle serveru Týden.cz kvůli setrvání radní Ivety Hejnové, vyloučené z hnutí ANO. Karlovarská občanská alternativa ji chtěla nechat v radě jako nezařazenou, řekl primátor Petr Kulhánek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karlovy Vary

Karlovy Vary | Foto: Zdeněk Trnka | Zdroj: Český rozhlas

Koaličním partnerům se ale nelíbilo, že vyloučenou radní KOA podržela, upozornil Týden.cz.

„Paní Hejnová byla vyloučena z ANO. My jsme proto navrhovali její odvolání a nahrazení v radě jiným zástupcem ANO. S tím ale KOA nesouhlasili, tak jsme smlouvu dnes vypověděli," řekl ČTK náměstek primátora Čestmír Bruštík (ANO). Výpověď koaliční smlouvy přišla dnes ráno primátorovi i od Karlovaráků, a to ze stejných důvodů.

„My jsme říkali a stále říkáme, ať je upraven status paní Hejnové jako nezařazené a ať všechno funguje dál jako doposud. Ale koaliční partneři jsou jiného názoru," uvedl Kulhánek.

Koalice na dnešní odpoledne svolala jednání, kde by se spory měly probrat. Jak řekl ČTK Kulhánek, nechce předjímat, jak jednání dopadne.

Spory v karlovarské organizaci

Hejnovou vyloučilo ANO v lednu. Údajně porušila stanovy a morální kodex hnutí. Podle Hejnové bylo ale její vyloučení důsledkem nedemokratického rozhodování v místní organizaci hnutí ANO.

Spory v ANO v Karlových Varech vedly už ke zrušení místní i oblastní organizace. Karlovarští členové ANO tak spadají přímo pod krajské vedení strany.

Jak Hejnová v lednu ČTK řekla, její vyloučení přišlo jako důsledek toho, že v novinách o nedemokratickém rozhodování mluvila. „Pokud si tři lidé prosadí své návrhy proti deseti ostatním, tak to není demokratické," uvedla tehdy.

Karlovarská koalice vznikla po volbách, ve kterých zvítězila KOA. Ta si tak udržela primátora. Místo dosavadních pravicových stran ale vytvořila koalici s ANO a nezávislým hnutím Karlovaráci.

Ve 35členném zastupitelstvu má KOA devět křesel, ANO mělo před vyloučením Hejnové šest. Další koaliční Karlovaráci mají pět zastupitelů. V radě zatím měla KOA čtyři místa, tři ANO (včetně Hejnové) a dva Karlovaráci.

Výsledky voleb do městského zastupitelstva - Karlovy Vary | Foto: Český rozhlas

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme