V Krušných horách budou upravovány dvě nové trasy pro běžkaře

13. prosinec 2017

V Krušných horách budou v nadcházející sezoně strojově upravovány dvě nové trasy pro běžecké lyžování. Společnosti První Krušnohorská se od ochranářů po několika letech podařilo získat povolení k úpravě takzvané staré carlsfeldské cesty v západní části Krušných hor.

Pokud bude dostatek sněhu, bude už letos upravována také druhá etapa takzvané cínové stezky u Božího Daru, která je jinak zatím ve výstavbě.

„Stará carlsfeldská cesta je stěžejní spojka mezi Krušnohorskou lyžařskou magistrálou a páteřní německou trasou Kammloipe. Nachází se severně od Přebuzi a je hodně používána českými i německými běžkaři. Určitě to zvýší komfort a bezpečnost běžkařů," řekla manažerka První Krušnorské Eva Nduwimana. Trasa vede národní přírodní rezervací Rolavská vrchoviště.

Druhá etapa budování cínové stezky bude oficiálně dokončena až příští rok, při dostatečné sněhové pokrývce se ale pro běžkaře bude také upravovat už letos. Vede od závěrečného úseku Ježíškovy cesty směrem na Myslivny. I tady vzniknou pro běžkaře nové možnosti okruhů kolem oblíbeného Krmelce nebo Božídarského Špičáku.

Celkem je v Krušných horách v zimě upravováno více než 200 kilometrů lyžařských běžeckých tras. Náklady na jejich úpravu jsou každoročně kolem tří milionů korun, přičemž asi polovinu dává Karlovarský kraj. Zbytek pomáhají financovat města, obce, podnikatelé nebo samotní běžkaři.

zdroj: ČTK
Spustit audio