V Krušných horách nacvičovali záchranáři zásah na porouchané lanovce

25. říjen 2016

Na severním svahu Klínovce nacvičovali záchranáři situaci vyvolanou poruchou lanovky. Dalším důvodem mohlo být zastavení kvůli náhlému zhoršení počasí. Přesně podle scénáře cvičení zůstalo na lanovce kolem osmi desítek osob.

První pomoc zajišťovali zaměstnanci, kteří posléze přivolali horskou službu a hasiče. Nácviku se přímo v terénu zúčastnili jednotky hasičů z Ústeckého a Karlovarského kraje. Z obou regionů přijeli pomoci i horští záchranáři.

Figuranty se na několik minut stali studenti Střední školy veřejnoprávní TRIVIS z Karlových Varů. Záchranáři je za pomoci lan postupně spouštěli z kabin lanovek na zem.

„Jako první se do zásahu zapojil provozovatel skiareálu, který nasadil své zaměstnance - čtyři záchranné skupiny. Následně je doplnila horská služba. Krajské operační středisko pak dostalo hlášení o mimořádné události a vyslalo na místo specialisty, lezecké skupiny z Ústeckého a Karlovarského kraje,“ říká vedoucí jednotek hasičů Roman Krumphanzl.

Cílem nácviku bylo zkoordinovat práci všech jednotek

„Pro nás je to v podstatě standardní cvičení. K evakuaci osob z výšek a lanovek máme jako horská služba asi nejblíže, samozřejmě kromě majitelů jednotlivých skiareálů. Teď tady máme dva záchranářské týmy se speciální technikou. Družstva dostala přidělané úseky, ze kterých postupně osoby, v tomto případě figuranty, evakuují,“ popisuje Stanislav Kabeš z Horské služby.

„Podobná cvičení absolvujeme pravidelně. Zaměřujeme se ale také na záchranu osob z různých propadlin, strží a skalních stěn. Záchranu osob z lanovek absolvujeme dvakrát až třikrát ročně,“ vysvětluje Kabeš.

Do nácviku v Krušných horách se nedaleko osady Loučná zapojily v mlze, mrholení a vlhku dvě stovky lidí. Absolvovali tak první společné podzimní cvičení záchranářů v letošním roce.

Záchranáři nacvičovali záchranu lidí na porouchané lanovce
autor: zdt
Spustit audio