V Lokti na Sokolovsku se návštěvníkům otevřela tři nová muzea

26. červen 2016

V Lokti na Sokolovsku mohou návštěvníci navštívit tři nová muzea. V rodinném minipivovaru Florián spustilo svůj provoz pivovarské muzeum, v přilehlé budově se otevřelo muzeum lázeňských pohárků a novinkou je také muzeum tajných spolků na náměstí.

„V současné době vystavujeme zhruba 1850 kusů pohárků. Expozice zabírá šest místností na 480 čtverečných metrech," popsal expozici lázeňských pohárků průvodce Lukáš Lojín.

Pohárky jsou převážně porcelánové. Muzeum ale ukazuje také pohárky ze skla, cínu, plastu, ze stříbra nebo z kameniny.

Přímo z muzea pohárků mohou návštěvníci projít do prostor minipivovaru Florián, jehož součástí je nově i pivovarské muzeum. „Jsou tam tři místnosti, kde je názorně ukázána tradiční výroba sudů, sladu a původní stáčení i plnění lahví. Dále jsou v muzeu vystaveny staré stroje na stáčení, špuntování a korkování," doplnil Lojín.

Třetí novinkou je muzeum tajných spolků na loketském náměstí. „Muzeum schraňuje artefakty týkající se tajných spolků, zejména svobodných zednářů, ale i některých dalších. Návštěvník uvidí základní dokumenty, certifikáty, diplomy, uniformy nebo obřadní oděvy zednářských spolků," říká průvodce Petr Berka. Podobných muzeí je po celém světě pouze sedm.

Turisté mířící do Lokte si současně mohou koupit i zvýhodněnou vstupenku, která platí pro vstup na loketský hrad a do všech zmíněných muzeí. Její cena je 200 korun na osobu.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio