V mateřské škole v Sokolově mají Zdravou školní jídelnu. A dětem chutná!

16. červen 2016

Vyjedené talíře a spokojené děti. Přesně tak to vypadá po obědě v mateřské škole v Sokolově v ulici Kosmonautů. Nápady kuchařek a dobré jídlo přineslo školce certifikát Zdravá školní jídelna. Uspět v soutěži, ale nebylo jednoduché.

Několik měsíců usilovala mateřská škola o certifikát Zdravá školní jídelna. Aby uspěla, musela splnit několik podmínek. Například sestavování jídelníčku, co nejmenší používání dochucovadel nebo polotovarů.

Vše se kuchařkám povedlo a ty se teď můžou chlubit oceněním, které má jen 18 zařízení v celé republice. Největší odměnou jim ale jsou spokojené děti, kterým jídlo chutná.

„Kritéria jsou velice přísná. Mezi ně patří například správné vedení spotřebního koše, sestavování jídelníčku podle nutričních doporučení, omezení dochucovadel a soli, téměř žádné používání polotovarů. Dětem jsou nabízeny neslazené nápoje a jsme otevřeni komunikaci s rodiči," říká vedoucí stravování Miroslava Štossová.

Vše probíhalo pod dohledem Krajské hygienické stanice

„Takto vysokým oceněním, které se dá přirovnat ke slavným francouzským michelinským hvězdám se mohou pochlubit pouze necelé dvě desítky školních jídelen mateřských škol v celé České republice. Jsme právem hrdi na to, že jednou z nich je i naše mateřská škola," doplňuje Štossová..

Největší radost ale mají z toho, že dětem jídlo chutná. „Děti si pomalu si začínají zvykat na zdravá jídla a i rodiče, kteří ochutnají odpolední svačinku, novinky ve stravování chválí," říká vedoucí stravování.

Ocenění si chce kolektiv kuchařek udržet i do dalších let.

autoři: Směna ČRo Plzeň , Andrea Strohmaierová
Spustit audio