V opuštěném objektu v Mariánských Lázních se zřítil strop, trosky budovy prohledávali psi

9. leden 2018

V Mariánských Lázních v neděli zasahovali hasiči v objektu bývalého hotelu Kavkaz na Goethově náměstí. V prvním patře budovy se zřítila část stropu. Hasiči průzkumem zjišťovali, zda se v místě zřícení nenacházejí nějaké osoby.

Na místo povolali i kynology se speciálně vycvičenými psy na vyhledávání osob ze sutin. Provedený průzkum nepřinesl nějaké známky toho, že by v objektu v době zřícení byly nějaké osoby.

Starosta Petr Třešňák řekl, že město poslalo na místo vedoucího stavebního odboru, který je zároveň statikem. Ten na místě zakázal vstup do objektu. Budova nepatří městu, ale je v majetku soukromé lázeňské společnosti.

Podle informací městské policie je objekt opuštěný, byl ale zajištěný a elektronicky střežený. Jsou v něm čidla a je napojen na centrální pult bezpečnostní agentury.

Podle webu Národního památkového ústavu byl lázeňský hotel postaven v 20. letech 19. století, původně jako Klebelsberský palác. Na začátku 20. století se uskutečnila zásadní přestavba dominanty Goethova náměstí, tehdy budova patřila k nejluxusnějším hotelům ve městě. Pobýval tam i anglický král Eduard VII.

Čtyřpatrový objekt je památkově chráněný od roku 1958, jeho současný stav je ale havarijní. Uzavřen byl v 90. letech minulého století.

autoři: zdt , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio