V Ostrově se chystají na další ročník festivalu Oty Hofmana. Jeho účastníky chtějí mediálně vzdělávat

4. říjen 2015

Dětský filmový a televizní festival Oty Hofman letos v Ostrově na Karlovarsku opět připravuje zavedený organizační tým. Ten se k pořádání přehlídky vrátil po pěti letech. Hlavní program budou i letos tvořit nové televizní a filmové snímky pro děti. V programu dostanou větší prostor takzvaná nová média. Děti a dospělí se o tom přesvědčí v polovině října.

Hlavní program přehlídky snímků pro děti a mládež tvoří osm českých titulů, o které se postarala zejména veřejnoprávní televize. Projekce filmů se odehrají Ostrově a okolních obcích a městech. Letos poprvé se zapojí i tři města ze středních Čech.

„Hlavní novinkou je, že máme nová partnerská města, což je Uhříněves, Říčany a Velvary. Budou promítat soutěžní filmy, tematické filmy a k tomu si udělají svoje doprovodné akce, výstavy a besedy,“ vysvětluje programová ředitelka Ilona Hálová.

Cílem organizátorů je přilákat k novým dětským filmům stále více diváků. Státní hranice by příští rok neměla být překážkou.

V posledních čtyřech letech se organizační tým festivalu často měnil. Kromě jiného kvůli politické situaci na radnici a následným turbulencím ve vedení městského kulturního domu, který je hlavní festivalovou scénou. A té letos nově šéfuje Jan Filip.

„Já se domnívám, že ten festival má dvě polohy. Ta jedna, že děti přijímají soutěžní filmy a je to další program, který na to navazuje a vede k aktivitě. Může inspirovat i rodiče. Třeba mediální výchova je jedna z oblastí, která posouvá celý festival o level výš,“ tvrdí Filip.

Mediální výchově se festival věnuje 20 let. Každoročně v Ostrově najdete dětskou televizi a dětské rádio. Letos poprvé ale přehlídka nabídne odborný seminář, který vysvětlí učitelům, politikům a rodičům, proč je vlastně nutné u dětí pěstovat takzvanou mediální gramotnost.

„Nejenom televize a noviny, ale dnes nová média jako internet a sociální sítě valí na člověka informace ze všech stran. Typickým příkladem je imigrační krize. Je těžké si na tom najít pravdivé informace. Ona je otázka, jak poznat pravdivou informaci,“ vysvětluje Marek Poledníček, člen rady pro rozhlasové a televizní vysílání, který seminář o mediální gramotnosti za pomocí pořadatelů zajistil a zakomponoval do doprovodné části programu.

„Velice nebezpečné je najít na internetu informaci, která konvenuje s mým přesvědčením a která ladí mému názoru. Neověřit si její pravdivost a nasdílet ji znamená, že tím vlastně akorát umocňuji manipulaci,“ dodává Poledníček.

Pod staronovým vedením se festival Oty Hofmana uskuteční do 11. do 15. října. I letos bude cílem pořadatelů zajistit, aby malí diváci nebyli pouze pasivními konzumenty filmů. Doprovodný program například nabídne i workshopy, výstavy a setkání se známý osobnostmi.

autor: zdt
Spustit audio