V Sokolově by mohli senioři využít až 25 tísňových tlačítek

8. prosinec 2016

Vybraným seniorům v Sokolově by mohlo být přiděleno ještě pět dalších takzvaných tísňových tlačítek. Náramek s tlačítkem už město rozdalo dvěma desítkám lidí, kteří žijí sami a hrozí u nich, že by jim v případě nouze nikdo nepomohl.

Pokud senior tlačítko stiskne a následně nezvedne telefon, okamžitě k němu do bytu vyrážejí strážníci městské policie. O tlačítka je velký zájem, půjde ale zřejmě o poslední zvýšení jejich počtu.

„Nejde ani tak o finanční stránku této věci, ta opravdu pro město Sokolov zatěžující není. Jedna sada tísňového tlačítka stojí kolem pěti tisíc korun. Jde opravdu spíše o to, že městská policie má svoji personální i technickou kapacitu," vysvětluje starosta Jan Picka.

Dalšímu zvyšování počtu tlačítek se tak chce radnice vyhnout, aby se nedošlo k situaci, že by strážníci na nouzový signál nebyli schopni zareagovat, nebo zareagovali pozdě. Stisknutí tlačítka je často poslední věc, kterou senior zvládne udělat, než ztratí vědomí, pomoci ale může i v případě, že například upadne a nedokáže vstát.

Kvůli velkému zájmu musí město seniory, kterým sadu s tlačítkem zdarma přidělí, vybírat podle stanovených kritérií. Jde o lidi, kteří dlouhodobě žijí sami a současně například trpí zdravotními problémy. Strážníkům poskytují i klíče od svého bytu, aby se k nim v případě nouze mohli rychle dostat.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio