V Ústí nad Labem by mohlo studovat více zdravotníků z regionu

23. leden 2017

Zájemci z Karlovarského kraje, kteří sice vykonají úspěšně přijímací zkoušky na vysokou školu v Ústí nad Labem, ale pro velký počet uchazečů nakonec nejsou přijati, mohou dostat další šanci ke studiu. Vyplynulo to z jednání krajského radního Jana Bureše s prorektorkou Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem Alenou Chvátalovou a s děkanem Fakulty zdravotnických studií Zdeňkem Havlem.

„V případě, že to Karlovarský kraj podpoří, je možné uchazeče o studium, kteří zvládli přijímací zkoušky na naši fakultu, ale nakonec nebyli z kapacitních důvodů přijati, zařadit do celoživotního vzdělávání. To je součástí vzdělávací činnosti univerzity. Tito studenti pak mohou přejít do běžného studia,“ říká děkan Havel.

Vedení fakulty má o užší spolupráci s krajem velký zájem. Karlovarskému kraji by to pomohlo postupně řešit problém s nedostatkem sester a dalších zdravotníků nejen v Karlovarské krajské nemocnici, ale i v nemocnicích v Sokolově a v Ostrově.

„V současnosti nám chybí okolo 100 sester. Byli bychom tedy velmi rádi, kdyby se rozšířila možnost studia pro další zájemce z regionu. Zvážíme proto možnost podpory ze strany kraje. V budoucnu také plánujeme přesídlení zdravotnické školy do areálu nemocnice a dokážu si představit, že by tam mohlo vzniknout případně i vysokoškolské pracoviště,“ vysvětlil Jan Bureš.

Fakulta zdravotnických studií UJEP vzdělává zdravotníky v oborech Porodní asistentka, Všeobecná sestra, Ergoterapie a Fyzioterapie. Nabízí prezenční i kombinovanou formu studia, ale také celoživotní vzdělávání.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio