V záchytném zařízení v Balkové se vzbouřili cizinci. Zásahová jednotka protest potlačila

29. květen 2017

Část cizinců v záchytném zařízení v Balkové na Plzeňsku dnes zahájila vzpouru a zabarikádovala se. Protest potlačila policejní zásahová jednotka. Podle ministra vnitra Milana Chovance z ČSSD nebyl nikdo zraněn.

Nepokoje podle mluvčí cizinecké policie Kateřiny Rendlové vyvolali kolem poledne vyvolali dva občané Nigérie, kteří zahájili vzpouru proti policii. Přidalo se k nim dalších 13 cizinců. "Zabarikádovali se v místnosti. Když je odsud chtěla policie vyvést, tak začali házet nábytek," popsala situaci Rendlová.

"Nikdo nebyl zraněn, je třeba vyčíslit škody," uvedl Chovanec pro Radiožurnál. Podle něj by za vzpourou mohlo stát rozhodnutí, v němž se jeden z obyvatel záchytného zařízení dozvěděl, že bude z Česka vyhoštěný. Chovanec upřesnil, že po vyšetření incidentu budou cizinci rozmístěni do dalších zařízení.

"Lidé, kteří nepokoje rozpoutali, ponesou následky," vzkázal ještě Chovanec.

Areál někdejší školy v přírodě je nejvytíženějším záchytným zařízením pro běžence v Česku. Ministerstvo vnitra ho otevřelo před rokem a půl a má kapacitu 200 míst. Podle aktuálních údajů ministerstva vnitra tam k dnešní půlnoci bylo umístěno 56 cizinců.

autor: sam | zdroj: ČTK
Spustit audio