V Zádubu-Závišíně na Chebsku budou znovu předčasné volby

20. září 2017

Měsíc po předčasných volbách v obci Zádub-Závišín už je jasné, že obyvatelé půjdou k volebním urnám před řádným termínem znovu. Dva ze sedmi zastupitelů na svou funkci rezignovali ještě před ustavujícím zastupitelstvem.

Slib zastupitele pak nesložila ani dosavadní starostka obce Jitka Otradovcová ze sdružení Jsme tu pro Vás. Zastupitelstvo se tak stalo neusnášeníschopným. Otradovcová obec dále povede do doby, než bude moci zastupitelstvo po nových volbách zvolit nového starostu.

„Po jednání lídrů všech sdružení bylo jasné, že se naše představy o dalším vývoji obce diametrálně liší. Ještě pár dní před ustavujícím zastupitelstvem jsem se snažila nově zvolené zastupitele přesvědčit, abychom pokračovali v započaté práci. Před dokončením je totiž několik důležitých projektů, které jsou pro obec i občany důležité. Všechny mé návrhy však byly smeteny ze stolu s tím, že jsem prý neodváděla dobrou práci," uvedla Otradovcová.

Ještě před zastupitelstvem tak rezignoval její kolega z hnutí Jsme tu pro Vás Milan Kuželovský a Roman Mařík z uskupení Jsme jedna obec.

Otradovcová získala ve volbách 69 preferenčních hlasů, nejvíce ze všech, její uskupení Jsme tu pro Vás ale skončilo s 29,2 procenta hlasů na druhém místě a spolu s hnutím Jsme jedna obec skončilo v opozici. Nejvíc hlasů získali od voličů Sousedé 2014 (31,8 procenta) v čele s Josefem Tréškem.

Sousedé 2014 vytvořili koalici s hnutím Naše obec, a získali tak v zastupitelstvu převahu, nového starostu ale přesto zvolit nemohli. Koalice opoziční zastupitele kvůli jejich odstoupení kritizuje s tím, že starostka zůstane ve funkci nejméně následující tři měsíce bez mandátu.

Otradovcová už oznámila, že plánuje kandidovat i v dalších volbách. K předčasným volbám v srpnu přišlo v Zádubu-Závišíně 72 procent voličů. Musely se uskutečnit po rezignaci opozičních zastupitelů. V obci žije přes 350 lidí.

zdroj: ČTK
Spustit audio