Vánočním trhům v Karlovarském kraji vládne Cheb, jinde jsou skromné

23. listopad 2017

Rozsahem výrazně odlišné budou i letos vánoční trhy ve městech v Karlovarském kraji. Největší trhy rozsahem i náklady budou opět v Chebu, skromnější v Karlových Varech, jinde spíše symbolické.

V Chebu pořádají vánoční trhy na regionální poměry ve velkém. Dvacítka stánkařů v dřevěných stáncích nabízí vánoční zboží a občerstvení, přímo pod Špalíčkem je umělé kluziště pro veřejnost. Trhy doplňují vystoupení místních škol a hudebních skupin, ale i koncerty známých zpěváků.

Trhy v Chebu, které začnou 25. listopadu, stojí město kolem pěti milionů korun. S jejich přípravou se začíná už měsíc předem. Letos by také měly betonové zátarasy, bránící vjezdu aut do prostoru trhů, nahradit okrasné květináče, které budou mít stejnou funkci, ale nebudou tak rušivé.

Trhy v Karlových Varech budou letos u Alžbětiných lázní a protáhnou se až do začátku ledna. Na trhy s doprovodným programem dává krajské město zhruba 1,5 milionu korun.

„Na žádost lázeňské komise a Asociace hotelů a restaurací jsme vánoční trhy prodloužili přes Nový rok, především proto, že zahraniční návštěvníci z Východu slaví Vánoce trochu jinak a o stánkový prodej je hlavně díky zahraničním zákazníkům zájem i po Novém roce," uvedl náměstek primátora Jiří Klsák.

Letos nahradí v Chebu betonové zátarasy, bránící vjezdu aut do prostoru trhů, okrasné květináče, které budou mít stejnou funkci, ale nebudou tak rušivé

V Sokolově město připravuje na adventní období dvě hlavní akce. První je rozsvícení vánočního stromu 3. prosince, spojené s hudebními vystoupeními, prodejem vánočního zboží a rozdávání polévky lidem zdarma. Druhou akcí je o týden později průvod čertů. Letos by se jej mělo zúčastnit na 180 masek.

Podle starosty Jana Picky nemá Sokolov ambici konkurovat trhům v okolí. „Blízko jsou velké trhy v Chebu nebo oblíbené na statku Bernard v Královském Poříčí. My chceme nabídnout něco jiného," dodal Picka.

zdroj: ČTK
Spustit audio