Ve čtyřech městech začne jezdit Seniorbus, v Aši už od ledna

14. prosinec 2017

Karlovarský kraj schválil dotaci čtyřem městům na pořízení aut pro služby na principu takzvaného Senior expresu. Městská služba bude přepravovat seniory za stanovenou částku například k lékaři, na nákupy nebo i za přáteli.

Od ledna začne Seniorbus fungovat v Aši, v průběhu roku 2018 spustí podobnou službu také Mariánské Lázně, Ostrov a Kraslice. Město Aš už kvůli službě pořídilo osmimístné vozidlo, které bude zajíždět i do okolních obcí, sdělil mluvčí ašské radnice Milan Vrbata.

„Seniorbus bude převážet seniory nad 65 let a osoby se zdravotním postižením k lékaři, za nákupy, kulturou, na úřady, prostě tam, kam si v rámci území města a jeho místních částí budou tito klienti přát. Nové vozidlo bude obsluhovat pracovník města zařazený v organizační struktuře pod městskou policii," uvedl Vrbata.

Čtěte také

Před objednáním služby si bude muset zájemce nechat vystavit průkaz na odboru sociálních věcí městského úřadu. Požádat o jeho vystavení může už teď, poprvé se má Seniorbus rozjet 2. ledna. Služba bude v Aši fungovat v pracovní dny vždy od 7:30 do 15 hodin. Jedna jízda bude stát 20 korun.

Každému z měst schválili krajští zastupitelé příspěvek na nákup vozu pro tuto službu 250 tisíc korun. Fungovat bude vždy na podobném principu. Například Kraslice nutnost zavedení služby zdůvodnily i tím, že na území města nefunguje městská hromadná doprava, město v podhůří Krušných hor je přitom kopcovité a senioři mohou mít problém cesty s velkým převýšením zvládat.

Prvním městem v kraji, které službu zavedlo, byl před dvěma lety Sokolov. Senior expres si tam získal velkou oblibu, senioři tam nejčastěji potřebují odvézt k lékaři nebo na nákupy.

zdroj: ČTK
Spustit audio