Ve Valči zahájili novou tradici. Uspořádali zde dobročinný bazar

24. leden 2017

Výměnný bazar uspořádala v infocentru místního zámku ve Valči na Karlovarsku skupina mladých lidí. Zájemci přinesli věci, pro které doma neměli využití. Například oblečení, knihy, hračky, obuv anebo starou elektroniku. Nové majitele na bazaru našly nové mikiny, bundy a detektivní romány.

Na pultě bazárku se objevily také rarity. Třeba v podobě starého vařiče, filmového pásu (neznámého obsahu) anebo soupravy pro komunikaci špionů. Kdysi prý sloužila k tomu, aby rozhovor dvou lidí ve společenské místnosti nikdo jiný nemohl slyšet. Na výměnném bazaru se tento předmět těšil velkému zájmu příchozích. Zboží, o které nebyl zájem, si po skončení akce jejich původní majitelé zase odnesli.

S myšlenkou dobročinného bazaru přišla Jana Hřebíčková, která podobné akce navštěvuje v Praze. Zájem je o ně veliký.

„Tato akce by měla být jakýmsi setkáním, které by mělo oživit společenské dění tady na vesnici. Výměnný bazar se může konat i díky tomu, že se tady objevila skupina lidí, která je schopná podobné akce uspořádat. Je to jednoduché, prostě se sejdeme, dáme si kafe nebo čajík a lidé přinesou něco, co už nepotřebují. A zároveň si odnesou něco, co jim udělá radost,“ říká Hřebíčková.

Výměnný bazar se odehrál v informačním středisku, jehož prostory poskytla návštěvníkům Michaela Černá. Podle ní to není jediná akce, která se snaží místní obyvatele takříkajíc stmelit.

Výměnný bazar uspořádala v infocentru zámku Valeč skupina mladých lidí

„Přímo tady ve vesnici pořádáme každý týden ve středu takzvané „Kinovny“. To je takový projekt, kdy se pravidelně schází skupina lidí. Společně si dáme nějaké jídlo a pak si pustíme zajímavý film,“ doplňuje Černá.

V závěru února bude právě Valeč hostit další zajímavý program, v podobě multižánrového setkání umělců. „25.února pořádáme festival nazvaný Jáchymek-fest 2017. Je to první ročník benefiční akce pro malého Jáchyma, který je těžce nemocný. Podpořit ho přijede řada zajímavých umělců z celých severozápadních Čech,“ uzavírá Michaela Černá.

autor: zdt
Spustit audio