Vesnice v kraji dostanou téměř 11 milionů korun. Na nové chodníky i veřejné osvětlení

30. březen 2015

Příspěvky za více než 16 milionů korun v tomto roce rozdělí Karlovarský kraj obcím v rámci Programu obnovy venkova. Přes 100 žádostí o finanční příspěvek podaly obce do čtyř vyhlášených dotačních titulů.

Zhruba pět milionů korun půjde na činnost manažerů mikroregionů. Zbývající finance budou po schválení krajským zastupitelstvem rozděleny obcím například na obnovu a údržbu venkovské zástavby a občanské vybavenosti či rekonstrukce, opravy a výstavbu místních komunikací.

„Největší zájem ze strany obcí byl o příspěvek na výstavbu a údržbu cyklistických a pěších stezek, rekonstrukce, opravy a výstavbu veřejného osvětlení, na které poskytneme přes 6 milionů. Karlovarský kraj se snaží dát šanci především malým obcím, které nedosáhnou na dotace z ostatních programů,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Martin Havel.

Při rozdělování příspěvků kraj přihlíží nejen k velikosti obce a počtu obyvatel, ale i k její účasti v soutěži Vesnice roku. Obce, které byly v soutěži úspěšné, tak mají malou výhodu.

Maximální poskytnutá výše dotace činí 170 tisíc korun a získala ji například obec Vysoká Pec na výstavbu dětského hřiště či obec Černava na opravu místních komunikací.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio