Víme, jak postupovat při nepřijetí na střední školu

25. duben 2015

Rodiče dětí, které v uplynulém týdnu absolvovaly přijímací zkoušky na střední školy, s napětím očekávají zveřejnění seznamu přijatých uchazečů. Školy měly informace zveřejnit do středy 22. dubna i s pořadím všech uchazečů podle výsledků dosažených při přijímacím řízení.

Nepřijatým uchazečům bude odesláno rozhodnutí o nepřijetí. To obsahuje podrobné odůvodnění, proč nebyl žák přijat a také poučení o možnosti odvolání, které lze podat ve lhůtě 3 pracovních dnů od doručení rozhodnutí.

Odvolání se podává řediteli příslušné střední školy a má předepsané náležitosti. Musí v něm být uvedeno jméno a příjmení žáka, datum narození a místo trvalého pobytu.

„Odvolání musí být vlastnoručně podepsáno a musí obsahovat údaje o tom, proti kterému rozhodnutí směřuje, v jakém rozsahu ho napadá a v čem je spatřován rozpor s právními předpisy nebo nesprávnost rozhodnutí,“ vysvětlil krajský radní pro oblast školství Edmund Janisch.

Čtěte také

Ředitel školy buď vyhoví, nebo předá odvolání krajskému úřadu, který musí vše vyřídit do 30 dnů. Rodiče by neměli podávat odvolání před doručením rozhodnutí o nepřijetí.

„Odvolatel by tak podával odvolání pouze na základě výsledků, které jsou například zveřejněny na internetových stránkách dané školy a vyvěšeny přímo ve škole. V těchto případech odvolatel podává odvolání dříve, než se mohl seznámit s důvody, pro které nebyl ke vzdělávání přijat,“ zdůraznil Edmund Janisch.

Obavy z toho, že vás někdo předběhne, jsou zbytečné. Každé odvolání je posuzováno individuálně, přezkoumávají se důvody a na základě toho pak ředitelé škol rozhodnou.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio