Vloni nalezený poklad míří do muzea. Artefakty zkoumali odborníci téměř rok

17. leden 2017

Bronzový poklad, který loni v únoru našel zahrádkář u Nové Role na Karlovarsku, prozkoumali archeologové. Šlo o 18 předmětů, převážně šperků. V zemi artefakty ležely přes 3 000 let.

„Pohybujeme se okolo roku tisíc před Kristem v závěru mladší doby bronzové. Je zajímavé, že při podrobném dohledávání podobných nálezů, které už byly v minulosti učiněny, se ukázalo, že předměty byly shromažďovány delší časové období. Takže můžeme říct, že se jedná třeba o rodinný poklad,“ říká archeolog Filip Prekop z Národního památkového ústavu v Lokti.

Poklad našel náhodou loni v únoru pan Michal z Karlových Varů. Do lesa si šel pro kameny na skalku.

„Pod jedním kamenem jsem uviděl předmět, o kterém jsem si nejdřív myslel, že je to plotýnka z vařiče. Teprve pak jsem zjistil, že těch předmětů je tam víc. Odnesl jsem je domů. Když jsem na internetu zjistil, co jsem našel, zalapal jsem po dechu a zavolal archeology,“ upřesňuje pan Michal.

Čtěte také

Jedná se o šperky, které zřejmě patřily bohatým lidem. Ve sbírce jsou prsteny nebo 30 centimetrů dlouhé spony. Součástí nálezu jsou také faléry - ozdobné kotoučky na šaty - nápažníky a náramky. Pod zemí vydržely artefakty tak dlouho díky materiálu a povětrnostním podmínkám.

„Ten bronz vlastně vytvoří takovou krustu koroze měděnky na povrchu, která zapříčiní tomu, že dál se ten předmět do hloubky nerozpadá. Shodou okolností a náhod to místo bylo ušetřeno nějakým vykrádáním nebo zemědělskou aktivitou,“ doplňuje Prekop.

Nalezený poklad bude v budoucnu vystavený v karlovarském muzeu.

Spustit audio