Výstava připomíná 130 let historie budovy karlovarského divadla

3. květen 2016

130 let letos uplyne od otevření budovy Městského divadla v Karlových Varech. V této souvislosti byla v Karlovarské krajské knihovně otevřena výstava, která přináší svědectví o její bohaté historii.

Expozice představuje plakáty, fotografie, stavební plány, dobové dokumenty, divadelní kostýmy ale i unikátní artefakty. Díky těmto exponátům si budou moci návštěvníci udělat konkrétní představu například o vývoji repertoáru divadla v různých historických souvislostech.

Podrobně se výstava věnuje také vzácné malované oponě, vzešlé z malířského mistrovství trojice renomovaných vídeňských autorů bratří Gustava a Ernsta Klimtových a Franze Matsche.

„Karlovarské městské divadlo zapůjčilo ze svého inventáře několik divadelních kostýmů nebo například kasičku, která byla použita na sbírku v rámci benefičních akcí na obnovu budovy divadla v roce 1998,“ říká ředitel Karlovarské krajské knihovny Vratislav Emler.

Výstava přinese několik rarit a zajímavostí, které mnozí neměli možnost dosud spatřit. Originály zapůjčil Státní okresní archiv Karlovy Vary.

„Expozice se může pochlubit také unikátním artefaktem, a sice historickou schránku ze zinkového plechu, nalezenou během rekonstrukčních prací v září 1998 pod vstupem do divadla, jež obsahovala celou řadu zajímavých dokumentů z doby výstavby budova divadla,“ doplnil Emler.

Výstava bude v Karlovarské krajské knihovně do 27. května.

Spustit audio