Z bývalé výsypky dolu Antonín má být arboretum

9. březen 2011

Rada starostů mikroregionu Sokolov - východ představila studii, která počítá s úpravou výsypky Antonín na arboretum. Studie se zabývá územím o rozloze 180 hektarů.Výsypka má za sebou úvodní rekultivaci starou přes 30 let. Do budoucna by se měla více otevřít veřejnosti. Podle starosty Královského Poříčí a zástupce mikroregionu Ivana Stefana, je studie vlastně prvním krokem k debatě o proměně málo využitém území.

Někdejší ýsypka Antonín patří z 90ti procent státu a představitelé obcí ležících východně od Sokolova usilují o její lepší využití. Bývalý hnědouhelný důl je sice zalesněn. V budoucnu by se měl ale změnit na veřejnosti přístupné arboretum.

Výsypka Antonín je na území kde se kdysi nacházely lesy, lužní lesy, vinice a pole. Pak zde byly hnědouhelný důl. Teď jsou na téměř 180 hektarech plochy dřeviny vysazené v rámci někdejší rekultivace. Její úvod se datuje z doby někdy před 40ti lety. Je to území mezi Sokolovem, Dolním Rychnovem, a Citicemi. V tuto chvíli je problém v tom, že původě velice dobře rekultivované území je postupně znehodnocováno nálety, invazními rostlinami a také divokými skládkami.

Studie předpokládá vznik veřejně přístupného arboreta, autoři studie ale s výraznými úpravami území nepočítají.
Studie pochází z atelieru Romana Kouckého, který je mimochodem autorem mnoha známých projektů. Jedním z nich je i známý lanový most přes Labe v Ústí nad Labem.
Studie počítá s tím, že by dosud v podstatě divoké území jemně doladila. Vzniknout by zde mohl třeba nejdelší labyrint cest ve střední Evropě, využívající mnohdy velice v vzácných dřevin, které zde rostou. Cesty by logicky vyplnily i propadliny a terasy. Území by bylo vhodne pro relaxaci a rekreaci, na okrajích i k podnikání.


Na využití území se musí shodnout představitelé samosprávy. Pokud by se studie v dané podobě realizovala, muselo by dojít na změnu územního plánu. Nicméně starostové jsou s výsledkem studie spokojeni. I proto, že celé Sokolovsko se postupně musí měnit, protože zásoby uhlí prostě ubývají. A na území bývalých dolů se musí vrátit život, aniž by člověk přírodní ráz území nějak drasticky a zásadně měnil. A na to dává studie velký pozor.

autor: zdt
Spustit audio