Z centra Mariánských Lázní začíná mizet historický obchodní dům Baťa

27. listopad 2015

Demolici obchodního domu Baťa v Mariánských Lázních nařídil stavební úřad. Podle jeho posudků byla konstrukce objektu narušena a hrozila zřícením. Donedávna památkově chráněný objekt přitom vyrostl teprve v roce 1932.

Zhoršení nosných vlastností konstrukce ale podle odborníků způsobil takzvaný hlinitanový cement, který byl kdysi při stavbě použit. A přestože v první polovině 20. století se často používal, čas ukázal, že je pro konstrukce velkých domů nebezpečný.

Mariánskolázeňský obchodní dům Baťa uzavřeli statici v červnu 2014. Na základě posudku statiků ministerstvo kultury sňalo z objektu památkovou ochranu. Vedení města s chystanou demolicí nesouhlasilo. Námitky radnice byly ale bezvýsledné.

Bourací práce byly zahájeny letos na podzim. Dělníci mají postupovat pomalu. S ohledem na stav konstrukce, i blízkou frekventovanou komunikaci vedoucí do lázeňského území.

Začínající demolici sledují denně desítky lidí. Kromě místních obyvatel jde hlavně o turisty. Většina z nich dodnes starý obchodní dům obdivuje. I přesto že má funkcionalistický vzhled, do historické zástavby bez problémů zapadá. Dům je navíc necelé dvě desítky metrů vysoký a sousední objekty převyšuje minimálně.

Část veřejnosti je teď hlavně rozpačitá z toho, že vlastník zatím nikde neprezentuje, jakou stavbou obchodní dům vlastně nahradí.

V Mariánských Lázních začala demolice obchodního domu Baťa
autor: zdt
Spustit audio