Z Karlových Varů budou nově létat přímé linky do Tel Avivu a Düsseldorfu

Do Karlových Varů začnou od příštího roku létat pravidelné linky z německého Düsseldorfu a izraelského Tel Avivu. Kraj a město se tak snaží přilákat více turistů a vyrovnat úbytek ruské klientely po zavedení hospodářských sankcí a po ruské ekonomické krizi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Karlovy Vary

Letiště Karlovy Vary | Foto: Zdeněk Trnka

Z karlovarského letiště zatím pravidelně létají jen spoje do Moskvy a Petrohradu. Vloni letiště odbavilo necelých 52 tisíc cestujících, v předcházejícím roce ale 85 a půl tisíce. I z těchto čísel je zjevné, že kapacitu na nové linky bude mít dostatečnou.

Nové přímé spoje by měly z Karlových Varů létat jednou až dvakrát týdně. Přitom do Německa by to mělo platit po celý rok, do Izraele jen v sezoně, tedy přibližně od dubna do září. Bude záležet na zájmu cestovních kanceláří a turistů samotných.

Linky do Düsseldorfu by měla zajistit německá letecká společnost Germania, do Tel Avivu bude létat česká společnost Travel Service. Karlovarský kraj přispěje na provoz nových linek pěti miliony korun a samotné město Karlovy Vary dalšími dvěma a půl miliony.

Zástupci města a kraje doufají, že vynaložené peníze se jim vyplatí. Jen z Německa totiž ročně přijíždí do Varů kolem 270 tisíc turistů, z toho 30 tisíc z oblasti Severního Porýní, tedy z okolí Düsseldorfu.

Zatímco z Ruska přijíždí o 30 procent méně návštěvníků než dříve, turisté z Německa by mohli tento propad v lázeňských a turistických příjmech nahradit.

Počet návštěvníků opět stoupá

„Úbytek turistů z Ruska jsme pocítili významně, nicméně ten pokles se celkově již zastavil a dnes už naopak návštěvnost Karlových Varů zase stoupá. Možná je to dáno současnou geopolitickou situací, řekněme určitým pocitem ne příliš vysokého bezpečnostního komfortu, kdežto u nás samozřejmě bezpečno je,“ říká hejtman kraje za sociální demokracii Martin Havel.

Celková návštěvnost v Karlových Varech letos stoupla v případě zahraničních turistů o 2 a půl procenta a u českých turistů téměř o 18 procent. To je pro region velice důležité, protože v lázeňském a turistickém průmyslu tam pracuje 40 procent všech zaměstnanců.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme