Z lesů v Německu už má město Cheb první příjmy

6. únor 2014

Město Cheb již má první milionové příjmy ze svých lesů v německém příhraničí, ve kterých začala společnost Lesy města Chebu hospodařit zhruba před rokem. Stalo se tak po předchozím zrušení svěřenecké správy a z toho plynoucího omezení užívacího práva, o které se Cheb snažil déle než 20 let.

Městu přitom v německém příhraničí patří lesní pozemky o celkové výměře 647 hektarů včetně několika budov.

„Roční nájemné, které nám naše lesní společnost platí, bylo v souvislosti s převzetím lesů v Německu, zvýšeno o 1,5 milionu korun. V německých lesích byly navíc po loňské zimní kalamitě rozsáhlé polomy, které bylo třeba vytěžit, takže byl neplánovaně vytvořen poměrně vysoký zisk ve výši zhruba dvou milionů korun,“ uvedl starosta Chebu Pavel Vanoušek.

Zisk se daní 40 procenty v Německu a poté ještě 19 procenty v České republice. Vedení příhraničního města proto zvažuje, jestli nebude výhodnější nakoupit za tyto prostředky novou lesnickou techniku.

Kvůli polomům vytěžily Lesy města Chebu v Německu přibližně dvakrát více dřeva, než bylo v plánu. „Radost z toho ale mít nemůžeme. Cena poškozeného polomového dřeva je oproti řádně vytěženému asi jenom třetinová. Navíc co jsme vloni museli vytěžit oproti závaznému plánu navíc, o to budeme muset nyní těžit méně,“ vysvětlil starosta.

Chebu kromě lesů patří i nemovitosti, většinu ale nechce

Společně s lesními pozemky získalo město v Německu i několik nemovitostí. Z těch si chce ponechat pouze jednu, a to lesovnu v obci Rothmühle, kterou využívá společnost Lesy města Chebu. V případě hájenky, kde funguje restaurace, byl po zrušení svěřenecké správy dokončen prodej jejím dlouholetým nájemcům. S těmi uzavřelo město smlouvu na prodej hájenky a okolního pozemku za odhadní cenu ve výši 80 tisíc euro již v roce 2009. Německý katastrální úřad však následně odmítl převod s poukazem na uvalenou nucenou správu zapsat. Převod tedy mohl být dokončen až po jejím sejmutí.

„Nájemci již projevili zájem také o odkoupení komplexu tří budov v obci Querenbach, který kdysi sloužil jako dětská léčebna, a domu se čtyřmi bytovými jednotkami v obci Altmugl. Jejich nabídky jsou však nižší než ceny stanovené znaleckými posudky, takže v těchto dvou případech jsme se zatím nedohodli,“ doplnil starosta.

Městu se rovněž podařilo prodat necelé dva hektary pastvin a polností v Querenbachu. „Tyto pozemky s naším lesním majetkem nijak nesouvisely. V elektronické aukci se o ně ucházeli dva zájemci. Vysoutěžená byla cena 3,2 eura za metr čtvereční,“ řekl místostarosta Vladimír Hartmann.

Město Cheb vedle lesů v Německu vlastní také zhruba 2 300 hektarů lesních pozemků na českém území. Nájem z nich městu ročně přináší 6 milionů korun.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio