Za mrtvého divočáka bude odměna. Tisícovka za jednoho

29. listopad 2015

Karlovarský kraj zvažuje zavedení až tisícikorunové odměny za každého mrtvého divočáka. Divoká prasata se v regionu přemnožila. Stále častěji se dostávají do obcí a okrajových částí měst a způsobují značné škody.

Odměnu tisíc korun za zastřeleného divočáka navrhují krajští radní, ještě o tom bude jednat zastupitelstvo. V rozpočtu je na jejich odstřel celkem 150 tisíc korun.

„Černá zvěř se v kraji přemnožila. Starostové se setkávají s výtkami občanů, že se s tím nic nedělá," říká náměstek hejtmana Miloslav Čermák.

Samotný lov na nehonebních pozemcích v zastavěných částech obcí je ale velmi rizikový kvůli bezpečnosti obyvatel při střelbě. Lov také vyžaduje povolení státní správy myslivosti.

Čtěte také

Podle krajského úřadu je v regionu každoročně uloveno pouze asi 35 prasat na nehonebních pozemcích a ani myslivci nejsou příliš ochotni střílet v blízkosti domů.

Prasata přitom trápí řadu měst. Problémy s nimi už několik let zažívá Sokolov nebo třeba Loket, kde se prasata procházejí i po sídlišti.

Sokolovská radnice chce zatím vyzkoušet pachové ohradníky, které se používají podél silnic, aby přes ně divoká zvířata neběhala. Ohradníky používá druhým rokem i kraj. Dává na ně myslivcům 100 tisíc korun ročně.

V Mariánských Lázních začala demolice obchodního domu Baťa
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio