Začalo vydávání Senior Pasů. O kartu ke slevám mohou žádat lidé nad 55 let

13. září 2017

Lidé starší 55 let můžou žádat v Karlovarském kraji o takzvané Senior Pasy. Ty umožní využití a čerpání zvýhodněných cen za služby nebo zboží jak na území regionu, tak i celé České republiky. Týká se to jak zdravotnictví, tak například různých kulturních akcí. Vyřízení karty je zdarma.

O Senior Pas zatím v Karlovarském kraji požádalo 974 seniorů. Ti si prozatím můžou vybrat z 23 poskytovatelů slev. Do konce roku bude ale výběr vyšší.

„My bychom do konce roku chtěli, aby bylo 50 poskytovatelů slev. Naše vize je, aby jich bylo v příštím roce třeba dvě stě,“ říká náměstek hejtmanky Petr Kubis.

Zatím jde o běžnou kartu. V budoucnu by se mělo jednat o kartu s čipem, na které by byly nahrané například některé zdravotní údaje vlastníka Senior Pasu.

Zájemci můžou o Senior Pas požádat několika způsoby. Buď vyplněním papírového formuláře, nebo na internetových stránkách projektu www.seniorpasy.cz, a také na různých akcích, které Karlovarský kraj chystá. Bude to například 1. října u karlovarského hotelu Thermal při oslavě Mezinárodního dne seniorů nebo 5. října v Sokolově u příležitosti vyhlášení Seniora roku.

„Senior vypíše své registrační údaje do formuláře. Na základě toho my vystavíme kartičku, kterou mu pošleme přímo až domů. A okamžikem podpisu na zadní straně je ta karta platná. Každý poskytovatel je označen nálepkou, že slevu poskytuje. Senior se prokáže a na základě této kartičky dostane slevu na tu danou aktivitu, službu nebo zboží,“ popisuje jednatel společnosti Petr Petkovský.

V Karlovarském kraji je zhruba 62 tisíc seniorů

Vedení kraje odhaduje, že do konce letošního roku by Senior Pas mohly začít využívat až tři tisíce z nich. Do budoucna také hejtmanství připravuje místa, kam budou moci senioři přijít o kartu zažádat a třeba se také poradit o nějakém problému.

„My bychom ta místa chtěli instalovat do informačních center i do jednotlivých měst a obcí. V některých dnech by tam byla i právní poradna a další služby,“ dodává hejtmanka Jana Vildumetzová.

Karlovarský kraj dal na realizaci Senior Pasu s pomocí státní dotace zatím přes půl milionu korun, příští rok do něj chce vložit přibližně další jeden milion.

Spustit audio