Záchranáři z Česka i Saska můžou pomáhat za hranicemi. Dohoda začne platit za několik týdnů

27. listopad 2015

Spolupráce českých a německých záchranářů v pohraničí bude dokonalejší. Podpisem dohody mezi Saskem a hejtmany Karlovarského, Ústeckého i Libereckého kraje končí předávání pacientů u hranic. Záchranka teď může zasáhnout v sousední zemi, bez omezení.

„Pro nás to znamená jednoznačně uvolnění rukou,“ reaguje ředitel záchranky v Karlovarském kraji Roman Sýkora a vysvětluje, jak takový zásah bude vypadat.

„Naše operační střediska budou ve spojení. Když německá strana nebude mít dostupnou zdravotnickou záchrannou službu, naši vyjedou z příhraniční oblasti velice rychle. Stejně tak němečtí lyžaři mohou dostat i primárně péči v Krušných horách z německé strany a podobně,“ popisuje Sýkora.

Záchranka zlepší i jazykové znalosti svých zaměstnanců, aby nevznikaly problémy. „Velmi důležitá bude spolupráce operačních středisek, která bude probíhat dvojjazyčně na dvojjazyčných formulářích a všechno to postupně zelektronizujeme,“ slibuje Roman Sýkora.

Dohoda je prozatím jediná v České republice a je výsledkem desetileté práce. Pokryje zhruba 454 kilometrů česko-saských hranic. Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček proto věří, že pomoc pro lidi bude ještě více dostupná.

„Já si myslím, že už je obrovský prostor pro to, aby v případě, když budou na jedné nebo na druhé straně lidé tu pomoc potřebovat, aby se zasáhlo. A proto si myslím, že to dlouholeté úsilí, které vedlo k dnešní dohodě má opravdu svůj smysl a věřím, že záchranné služby budou dobře připraveny, ale že budou mít minimum práce,“ říká Bubeníček.

Čtěte také

Saský ministr vnitra Markus Ulbig spolupráci vítá a dodává, že sice hranice existují, ale pro záchranu lidského života podpisem smlouvy přestaly platit

Stejným způsobem už dnes můžou zasahovat na obou stranách hranice policisté nebo hasiči.

V průběhu prosince budou zástupci ministerstva zdravotnictví jednat o uzavření další rámcové dohody mezi Českou republikou a Rakouskem.

Spustit audio